
 

1162 Court Street NE, Salem, OR  97301-4096   Telephone: (503) 947-4540   Fax: (503) 378-3784   TTY: (503) 378-5938 

DEPARTMENT OF JUSTICE 
GENERAL COUNSEL DIVISION 

 
November 20, 2007 

 
 
 
 
Bob Keith, Administrator 
Appraiser Certification and Licensure Board 
3000 Market Street NE 
Salem, OR  97301 
 
Re: Opinion Request OP-2007-4 
 
Dear Mr. Keith: 
 

You ask a question arising from the occasional practice of real estate sellers to make sales 
concessions or allowances to facilitate residential real estate transactions.  According to the 
United States Department of Housing and Urban Development, “[s]ales concessions may be in 
the form of loan discount points, loan origination fees, interest rate buy downs, closing cost 
assistance, payment of condominium fees, builder incentives, down payment assistance, 
monetary gifts or personal property given by the seller or any other party involved in the 
transaction.”1/ 
 
 Obviously, sales concessions may influence the price paid for real property.  
Accordingly, an appraiser wants to know if the seller made any sales concessions in a residential 
transaction that the appraiser is using as a comparable sale for an appraisal.  But information 
about such concessions is not recorded in public records or in Multiple Listing Service after-
market data.  You inform us that, while in the past, appraisers obtained pertinent information by 
simply asking the selling or listing agent whether the seller had made sales concessions, real 
estate licensees are increasingly reluctant to divulge that information, believing it to be 
confidential under ORS chapter 696.  This development prompts you to inquire about the 
confidentiality of such information and the related duties of real estate licensees under the 
pertinent statutes.2/ 
 

QUESTION PRESENTED 
 

Do concessions or allowances made by a seller to a buyer in a residential real estate 
transaction (i.e., one to four units) qualify as “confidential information” that real estate licensees 
are prohibited from disclosing under ORS 696.800 through 696.870 and ORS 696.301(3)? 
 

SHORT ANSWER 
 

No, provided the seller in such a residential real estate transaction has instructed their real 
estate licensee to disclose information about the sales concession to the buyer.  Once information 
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loses its confidential status under ORS 696.800 through 696.870, a real estate licensee may 
disclose that information without violating ORS 696.805, 696.810, or 696.815 and consequently 
being subject to discipline under ORS 696.301(3).  But such a licensee is not required to disclose 
that information. 
 

DISCUSSION 
 

ORS 696.800 through 696.870 establish the obligations or “affirmative duties” of real 
estate brokers or principal real estate brokers.  Those obligations depend on the nature of the 
relationship between the broker and the client, which the statutes separate into three categories:  
(1) seller’s agent; (2) buyer’s agent; and (3) an agent working under a disclosed limited agency 
agreement that allows the agent to represent both the buyer and seller.  ORS 696.805, 696.810, 
696.815.  An agent owes certain duties to all principals and principals’ agents involved in the 
real estate transaction.  ORS 696.805(2).  “Principal” is defined as “the person who has permitted 
or directed an agent to act on the principal’s behalf.  In a real property transaction, this generally 
means the buyer or the seller.”  ORS 696.800(9).  The Real Estate Commissioner may 
reprimand, or suspend or revoke the real estate license of, any real estate licensee who has 
“[d]isregarded or violated any provision of * * * 696.800 to 696.870 * * *.”  ORS 696.301(3). 
 
 An agent owes other duties solely to their own principal.  One such obligation is the duty 
“to maintain confidential information from or about the [principal] except under subpoena or 
court order, even after termination of the agency relationship[.]”  ORS 696.805(3)(f) (seller’s 
agent’s duty to seller) and ORS 696.810(3)(f) (buyer’s agent’s duty to buyer); see also ORS 
696.815(2)(a), (b), and (c)(C) (agent working under disclosed limited agency agreement’s duty 
to both buyer and seller). 
 

ORS 696.800(3) defines “confidential information” for the purpose of those 
duties: 
 
(3) “Confidential information” means information communicated to a real estate 
licensee or the licensee’s agent by the buyer or seller of one to four residential 
units regarding the real property transaction, including but not limited to price, 
terms, financial qualifications or motivation to buy or sell.  * * *. 

 
Thus, for information to be “confidential” under ORS 696.800 to 696.870, it must:  (1) be 
communicated to the licensee or the licensees’ agent by the buyer or seller; (2) be in the context 
of a real property transaction involving one to four residential units; and, (3) concern the 
transaction. 
 
 Applying this definition to your question, information regarding whether the seller made 
concessions or allowances in a real estate transaction unquestionably is information about the 
real estate transaction.  In a brokered transaction, sellers usually will communicate sales 
concession information to their real estate licensee or licensee’s agent.  Thus, if the transaction 
involves one to four residential units, sales concession information usually will meet ORS 
696.800(3)’s general definition of “confidential information,” subject to any relevant exceptions.  
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Subsections (3)(a) and (3)(b) of ORS 696.800 expressly exclude two types of information from 
the general rule: 
 

* * * “Confidential information” does not mean information that: 
 
(a) The buyer instructs the licensee or the licensee’s agent to disclose about the 
buyer to the seller or the seller instructs the licensee or the licensee’s agent to 
disclose about the seller to the buyer; and 
 
(b) The licensee or the licensee’s agent knows or should know failure to disclose 
would constitute fraudulent representation. 

 
ORS 696.800(3) (emphasis added). 
 
 A threshold question arises from the legislature’s use of “and” at the end of subsection 
(3)(a).  That is, must information meet the criteria in both subsection (3)(a) and in subsection 
(3)(b) in order to be excluded from “confidential information” or is such information excluded if 
it meets just one of these two tests?  In other words, is “and” used in ORS 696.800(3) in its 
“joint” or in its “several” sense? 
 
 Under the established template for statutory interpretation, PGE v. Bureau of Labor and 
Industries, 317 Or 606, 610-612, 859 P2d 1143 (1993), we seek to discern the intent of the 
legislature.  Id., 317 Or at 610; see also ORS 174.020 (“In the construction of a statute, a court 
shall pursue the intention of the legislature if possible”).  The first step in the PGE method is to 
examine the text of the statute in context.  PGE, 317 Or at 610.  As an aid to statutory 
interpretation, Oregon courts consider rules of construction that bear directly on how to read the 
text, including statutory rules.  Id.  One relevant rule is that words of common usage typically 
should be given their plain, natural, and ordinary meaning.  Id., 317 Or at 611.  If, after 
consideration of the text and context of a statute, the intent of the legislature is clear, the analysis 
is complete. 
 
 The Oregon Supreme Court commonly uses WEBSTER’S THIRD NEW INTERNATIONAL 
DICTIONARY to determine the “plain, natural, and ordinary meaning” of words.  WEBSTER’S 
explains the various uses of “and” in part as follows: 
 

[it] can be “used as a function word to express * * * (3) logical or semantic 
modification of one notion by another as when * * * two elements are joined so 
that the second logically qualifies the first * * * [or] (6) reference to either or both 
of two alternatives * * * especially in legal language when also plainly intended 
to mean or <bequeathed to a person and her bodily issue> <property for state and 
county purposes>. 
 

WEBSTER’S THIRD NEW INTERNATIONAL DICTIONARY at 80 (unabridged 2002) (emphasis added).  
Another dictionary states this concept more directly:  “Authorities agree that and has a several 
sense as well as a joint sense.”  B. Garner, A DICTIONARY OF MODERN ENGLISH USAGE at 624 
(2d edition 1995) (emphasis in original). 
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In the context of ORS 696.800, we conclude for two reasons that the legislature intended 
“and” to mean its several sense; i.e., information that falls within either subsections (3)(a) or 
(3)(b), but not necessarily both, is not “confidential.”  First, subsections (3)(a) and (3)(b) are 
based on different grounds for allowing disclosure, and there is no relationship between the two 
that would justify joining them together.  Subsection (3)(a) allows a real estate licensee to 
facilitate a real estate transaction on behalf of his or her principal by disclosing information that 
the principal directs him or her to disclose.  In the absence of subsection (3)(a), licensees would 
be duty-bound to withhold that information and be unable to facilitate the transaction.  
Subsection (3)(b) addresses a completely different basis for allowing disclosure.  A real estate 
licensee is obligated to “disclose material facts known by [the agent] and not apparent or readily 
ascertainable to a party” to all principals and principals’ agents involved in a real estate 
transaction.  ORS 696.805(2)(c) (seller’s agent’s duty); ORS 696.810(2)(c) (buyer’s agent’s 
duty); ORS 696.815(2) (an agent acting under a disclosed limited agency agreement owes the 
duties to the buyer and seller specified by ORS 696.805 and 696.810).  Subsection (3)(b) appears 
to be enacted to prevent licensees from confronting conflicting obligations – the duty to keep 
information confidential and the duty to disclose material facts. 
 

Second, construing (3)(a) and (3)(b) in the joint sense would put licensees in the difficult 
situation of first having to determine whether withholding information would “constitute 
fraudulent representation” before they could disclose information that their principals instructed 
– and clearly wanted – them to disclose to the other party.  There is no reason to construe the 
statute in that manner. 
 

Having concluded that subsections (3)(a) and (3)(b) are independent grounds for 
information to be non-confidential, we consider whether information that a seller made 
concessions fits within subsection (3)(a).  That subsection defines “not confidential” information 
to include information that the seller instructs the licensee or the licensee’s agent to disclose 
about the seller to the buyer (or vice versa).  Sales concession information is exactly the type of 
information that principals are likely to direct their licensees to disclose to the other principals in 
order to facilitate a sales transaction.  But whether that disclosure actually occurred is, of course, 
a factual determination to be made by the real estate licensee in each case before disclosing the 
information to third parties.  As to whether the information can be disclosed to third parties, the 
statute provides that information that the principal instructs the licensee to disclose to the other 
principal (either the buyer or seller) is “not confidential”; it contains no language limiting that 
non-confidential status only to the party to whom the principal authorized disclosure. 
 

If sales concession information in a particular case qualifies as “not confidential” under 
ORS 696.800(3), then real estate licensees are relieved from their statutory obligations as to such 
information, because they have a statutory duty to withhold only “confidential information” as 
defined by ORS 696.800(3).  But simply because a real estate agent may disclose information 
about sales concessions does not mean that they must.  However legitimate an appraiser’s need 
for that information may be, no Oregon law requires real estate licensees to disclose such 
information to appraisers.  Under ORS 696.800 through 696.870, agents owe duties only to the 
persons involved in the real estate transaction.  The duty to disclose information in those statutes 
extends only to the parties and agents involved in the real estate transaction and only to certain 
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information.  We can find no other source of Oregon law that would require an agent to disclose 
the existence and details of sales concessions to appraisers. 
 

CONCLUSION 
 

The existence and details of proposed sales concessions qualify as “confidential 
information” under ORS 696.800 for the purposes of a real estate licensee’s duty under ORS 
696.800 to 696.870 to maintain confidential information until a seller instructs his licensee to 
disclose that information to the buyer.  Once a real estate licensee has been instructed to disclose 
the information to the other party to the transaction, the information loses its confidential status 
under ORS 696.800 through 696.870, and a real estate licensee does not violate ORS 
696.805(3)(f), ORS 696.810(3)(f), or ORS 696.815(2) and ORS 696.301(3) if the licensee 
discloses the information to an appraiser.  Although real estate licensees in those circumstances 
are not precluded by ORS 696.800 through 696.870 from disclosing sales concession 
information to appraisers seeking to use the information in comparable sales analysis, no law 
requires them to disclose it. 
 

Sincerely, 
 
 
Donald C. Arnold 
Chief Counsel 
General Counsel Division 
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1/  U.S. Dept. of Housing and Urban Development, Mortgagee Letter 2005-02, Subject:  Seller 
Concessions and Verification of Sales, January 4, 2005. 
 

2/  This letter addresses only the question whether a real estate licensee has an affirmative duty to 
keep sales concession information confidential under ORS 696.800 through 696.870 and ORS 
696.301(3).  It does not address or consider whether other potential sources of a confidentiality obligation, 
such as a non-disclosure agreement, might require a licensee to keep that information confidential. 


