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Amended Uniform Trial Court Rule (UTCR) 2.130 – Family Law Confidential Personal 

Information 

Effective Date: September 1, 2010  

Frequently Asked Questions (FAQs) 

1. What are the main differences between the current rule and the revised rule? 

 

 The definition of “confidential personal information” has been changed.  In 

particular, addresses, telephone numbers, and email addresses are no longer 

considered confidential personal information. See Question #2. 

 Confidential personal information must be redacted (blocked out) from exhibits 

and attachments except when the exhibit or attachment is required to be a court 

certified copy.  See Questions #15 and #16. 

 UTCR 2.130.1, Family Law Confidential Information Form (CIF), has been 

revised and simplified.  

 A party is no longer required to serve copies of CIFs on other parties to a case.  

Instead, service of new UTCR Form 2.130.2, Notice re: Filing of Confidential 

Information Form, is required. See Question #20. 

 The separate CIF for use by the Child Support Program has been deleted as 

part of the amendment of UTCR 2.130.  The Child Support Program will use a 

CIF similar in form to UTCR Form 2.130.1. UTCR Form 2.130.2 is now the 

Notice re: Filing of Confidential Information Form.  See Question #20.  

 

2. What information is included in the definition of Confidential Personal 

Information? 

 

Confidential personal information means a party’s or a party’s child’s social security 

number, date of birth, driver license number, former legal names, and employer’s 

name, address, and telephone number. 

 

3. Are the names of children and their ages included in the definition of confidential 

personal information?    

 

No.  In fact, judges and court staff may appreciate having the ages of children placed 

in documents where dates of birth have been removed to help them have a better 

understanding of the case and the relief requested. 

 

4.       How is “document” defined in this rule? 

 

UTCR 2.130 refers to the definition of document in UTCR 21.010(2).  Essentially, a 

document is any paper filed with the court, including any exhibits or attachments filed 

with the paper.  
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5.  What types of cases are covered by UTCR 2.130? 

 

Cases filed under ORS chapter 25, 106, 107, 108, 109, 110, or 416 are covered by 

UTCR 2.130.  These include child support cases, dissolution of marriage, custody 

proceedings involving unmarried parents, and paternity cases. 

 

6. Are civil stalking protective order cases and Elderly Persons and Person with 

Disabilities Abuse Prevention Act cases covered by UTCR 2.130? 

 

No.  These cases do not come under the statutes referred to in Question #5 above. 

 

7.       Are Family Abuse Prevention Act (FAPA) cases covered by UTCR 2.130. 

 

Yes.  Keep in mind that the only items of "confidential personal information" required 

in a FAPA proceeding are the dates of birth of the parties and their children and 

information about the respondent's employer.  Those pieces of confidential personal 

information should be placed in the CIF, and not in the restraining order petition or in 

the “Relevant Data” section of the restraining order.  To clarify, in a FAPA case, the 

petitioner should only complete the sections in the CIF for dates of birth, and the 

respondent's employer's address, and not any other information that might 

inadvertently put Petitioner at risk.  

   

Except for the Petitioner's and Respondent's birth dates and the address of 

Respondent's employer (which will be placed in the CIF), Petitioner should complete 

all other information requested in the Relevant Data section of the Restraining Order, 

as it is not confidential personal information. The information about the Respondent in 

the Relevant Data section aids the sheriff in serving the restraining order as quickly as 

possible.    

 

Although there may be times the Petitioner will use his/her residential or employment 

address in the application, such as when a move-out order is requested or the 

Respondent already knows where the Petitioner resides, the Petitioner is not required 

to put his/her actual residential address anywhere on the forms. He/she may use a 

contact address and contact phone number wherever that information is requested. A 

contact address must be an address in the same state as where the Petitioner lives and 

where he/she can receive mail and check in frequently. This is the address and phone 

number where a party will be contacted, both by the court and the other party, when 

necessary. In either case, Petitioner should carefully consider his/her safety when 

deciding which address(es) to use in the petition and order.   

 

8. Are contempt filings under ORS chapter 33 covered by UTCR 2.130? 

 

If the contempt paperwork is filed in a case that was started under one of the statutes 

referred to in Question #5, UTCR 2.130 applies. 
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9. How does UTCR 2.130 affect UTCR 2.100? 

 

UTCR 2.130 is now the only procedure parties must follow to segregate confidential 

personal information in family law cases, including Social Security numbers.  Prior to 

the existence of UTCR 2.130, UTCR 2.100 was the required procedure to follow to 

segregate Social Security numbers from court documents in divorce cases. In light of 

UTCR 2.130, UTCR 2.100 was amended and no longer contains language relating to 

protection of Social Security numbers in divorce cases. Parties may choose to use the 

UTCR 2.100 process in addition to filing CIFs in order to protect additional 

information not covered by UTCR 2.130, such as bank account numbers.  

 

10. When must a party file a CIF? 

 

A party must complete and file a CIF whenever confidential personal information 

about a party is required by statute or rule to be included in a court document or in any 

exhibit or attachment (other than court certified copies.  See Question #17) to a 

document in a case filed under the statutes referred to in Question #5 above.  A party 

only has to complete the sections of the CIF asking for confidential personal 

information that is required by statute or rule to be in the specific document being 

prepared.   

 

For example, when someone files a petition in a domestic relations case that involves 

child support, he/she would not be required by statute or rule at this stage to complete 

the section of the CIF regarding employer’s name, address, and telephone number. 

However, at the end of the case, ORS 25.020(8)(a) requires that the employer’s name, 

address and telephone number information be placed in the judgment.  It would be at 

this time that the party filing the judgment would need to file amended CIFs for the 

obligee and obligor that includes their employment information, unless that 

information was already provided in a previous CIF.  See Question 11. 

 

11. Can a party include all confidential personal information in a CIF at the time of   

filing a petition or motion, even if some of the information is not required until 

later? 

 

Yes.  Nothing prevents a party from placing confidential personal information that is 

not actually required until the time the judgment is entered in a CIF filed with a 

petition or motion.  Placing such information in the initial CIF may avoid the need for 

filing an amended CIF at a later date. 

 

12. When are amended CIFs required? 

 

Amended CIFs are required when a party files a document requiring confidential 

personal information about any party that has changed or has not been included in a 

previous CIF. 
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13. How many CIFs must a party file? 

 

A party must file a CIF for him or herself and for every other party about whom 

confidential personal information is required by statute or rule to be in a document. 

This includes an adult child who is unmarried and is 18 years or older and under 21 

years of age. 

 

14. Does a party have to place his/her minor children’s information in other parties’ 

CIFs? 

 

No.  The party is only required to and should place the minor children’s information in 

his/her own CIF.  Information regarding non-joint children is not necessary and should 

not be placed in any CIF.  

 

15. What if a party does not know another party’s confidential personal 

information? 

 

Parties should make an effort to find the other party’s confidential personal 

information.  If the information is not obtained, the party may indicate on the CIF that 

the information is “unknown” or “not available.”  

 

16. What should a party do when filing an exhibit or attachment to a document that 

contains confidential personal information? 

 

Unless the party is filing a court certified document required by statute or rule, the 

party must redact information that is covered by the definition of confidential personal 

information.  For example, when attaching a copy of a tax return, dates of birth and 

Social Security numbers must not be visible.  

 

17. How are court certified copies of documents that contain confidential personal 

information affected by UTCR 2.130? 

 

If a statute or rule requires the filing of a court certified copy of a document, the 

document must not be changed in any way, and confidential personal information 

cannot be redacted.  

 

18. Is a party required to do anything when confidential personal information is 

redacted from of a document, exhibit or attachment? 

 

Yes.  A party must make a note on the document, exhibit or attachment where the 

information would otherwise appear stating that the information has been “separately 

filed under UTCR 2.130” or using other similar language. 
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19. How does UTCR 2.130 affect ORS 18.042 (money award in judgments)?  

 

UTCR 2.130 does not apply to the information required in money awards under ORS 

18.042.  Therefore, a party must comply with ORS 18.042 and place the debtor’s year 

of birth, the last 4 digits of the debtor’s Social Security number, and the last 4 digits of 

the debtor’s driver license number in the money award section of a judgment.  When 

complete dates of birth, Social Security numbers, and driver license numbers are 

required by statute or rule to be placed in a document, the complete information still 

must be provided in a CIF and redacted from the document. 

 

20. Under the revised rule is service of the actual CIF required? 

 

No.  Service of the actual CIF is no longer required. Instead, UTCR 2.130 requires that 

a party mail or deliver a notice to all other parties to the case that a CIF or an amended 

CIF containing their confidential personal information has been filed.  The notice must 

be substantially in the form of UTCR Form 2.130.2 that is called a “Notice of Filing 

Confidential Information Form (CIF).”  The UTCR 2.130.2 notice form can be found 

in the UTCR Appendix of Forms and on the OJD website in the Family Law Forms 

Packets.  

 

The rule does not prevent a party from choosing to share his/her own CIF with another 

party or choosing to share with another party the CIF containing that party’s 

information.  

 

21. How does the court know that a party has mailed or delivered the required notice 

(UTCR 2.130.2)? 

 

There is no specific form provided for proof of service of this notice. In most cases, a 

CIF or Amended CIF will be filed and served at the same time as a petition or motion. 

In that case, the usual proof of service that gets filed with the court should list a Notice 

of Filing of Confidential Information Form as one of the documents that was served. 

 

If the notice is mailed or delivered by itself, a party may use a generic form of 

“Certificate of Service” from their local court or legal stationary store. In cases where 

the notice is sent by mail, a party can use the “Certificate of Mailing” form from 

packet 6A on the Statewide Family Law Forms page of the OJD website. 

 

22. Does a party have to provide copies of CIFs to the Child Support Program? 

  

Yes. Under UTCR 8.010(9)(b), a party in any case involving support must file with the 

court a copy of all of the parties’ CIFs at the same time they file the original and a 

copy of the judgment. This is so the court can forward copies of these documents to 

the Child Support Program in Salem as required by UTCR 2.130(6)(f). Unless the 

Child Support Program receives copies of these documents, including the CIF, 

establishment of an account for enforcement and collection may be delayed.  
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23.       Can a member of the public see a CIF that has been filed with the court? 

 

The court is required to keep CIFs separate from documents that are available for 

public inspection, and in general, CIFs are not available to the public.  For more 

information, see Questions #24 – #28.  

 

24. Who can view/inspect a CIF that has been filed with the court? 

 

The following persons/agencies may view the CIF without a court order:  The party 

who filed the CIFs, a party whose information is contained in the CIF (even if filed by 

another party), Oregon court personnel, support enforcement agencies, and other 

government agencies such as law enforcement. 

 

25. Can a party give permission to another party or person the right to inspect 

his/her CIF that has been filed with the court? 

 

 Yes. A party may give another party or person permission to see his/her CIF that has 

been filed with the court.  The court will only allow someone other than the party who 

filed the CIF or whose information is contained in the CIF to view the CIF if he/she 

files a written consent.  The consent must be signed, dated, and notarized by the party 

whose information is protected in the CIF and must include the dates during which the 

consent is effective.  A sample is available on the OJD Family Law Home web site. 

 

This rule does not prevent a party from choosing to directly share his/her own CIF 

with another party or choosing to share with another party the CIF containing that 

party’s information.  

  

26. Is there a special consent form to use?  

 

No. A party will need to prepare a paper that says the party is giving the court 

permission to let another party or person see his/her own CIF.  As noted in Question 

#25, the consent must be signed, dated, and notarized and must include the dates 

during which the consent is effective.  

 

27. What can a party do when he/she needs information contained in another party’s 

CIF and that party will not allow him/her to view the CIF? 

 

A party to the case may file a motion and affidavit with the court to request an order 

allowing inspection of another party’s CIF.  All parties to the case must be properly 

served with the motion and affidavit and must have an opportunity to object to the 

request and have a hearing. Each court may have a different procedure for objecting 

and setting a hearing. Please contact your court directly for more information. 

 

28. If a person who is not a party to a case believes he/she has a legal right to see a 

CIF, what can he/she do? 
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Any person not a party to the case may file a written request and supporting affidavit 

asking to inspect a CIF.  All parties in the case must be served properly in the manner 

prescribed for service of summons in a civil action and have opportunity for a hearing. 

  

29. When must the court deny someone’s request to inspect a CIF? 

 

The court must deny a motion or request to inspect a CIF if:   

 

 a Finding of Risk and Order for Nondisclosure of Information has been entered 

by the Administrator of the Oregon Child Support Program for a party whose 

CIF is sought to be inspected, or  

 a restraining order or other protective order is in effect that protects the party or 

the party’s child/ren from the person requesting inspection of the CIF, or  

 the court finds that the health, safety or liberty of a party or the party’s 

child/ren whose CIF is sought to be inspected would be jeopardized or 

unreasonably be put at risk by disclosure of the CIF. 

 

30. Does UTCR 2.130 affect documents that are already filed with the court?  
 

No. UTCR 2.130 does not affect documents that have already been filed. The court is 

under no obligation to search for or redact information from a document that has 

already been filed in a case.  

 

31. What can a party do if he/she wants to redact confidential personal information 

from a document that was filed before UTCR 2.130 went into effect or that was 

mistakenly included in a document? 
 

UTCR 2.110 describes the procedure that a party can use to ask the court to redact 

confidential personal information from a document that already exists in a court case 

file and to ask the court to keep that information from public inspection.  

 

 

FAQs Prepared By:   

Robin Selig-Oregon Law Center rselig@oregonlawcenter.org 

Elizabeth Vaughn-Clackamas Circuit Court Elizabeth.M.Vaughn@ojd.state.or.us    

SFLAC CIF Work Group         
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