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In 2005, the legislature amended ORS 676.175(3) to impose a new duty on health 
professional regulatory boards (boards) to disclose investigatory information to licensees and 
applicants who are facing disciplinary action.  Or Laws 2005, chapter 801.  On April 20, 2006, 
we issued an opinion responding to the boards’ questions about that amendment.  50 Op Atty 
Gen _ (No. 8282, April 20, 2006).  The Boards of Medical Examiners, Dentistry, Nursing, and 
Pharmacy now request additional advice about ORS 676.175 (3)(d), which exempts the “reports 
of expert witnesses” from the mandatory disclosure requirement.  This opinion responds to that 
request. 
 

QUESTION PRESENTED 
 

To what extent, if at all, would a report by someone acting both as a board investigator 
and as an expert witness be exempt from disclosure under ORS 676.175(3)(d)? 
 

SHORT ANSWER 
 

It depends on the nature of the report.  ORS 676.165(2) requires that an investigator make 
a report to the board, and ORS 676.165(3) lists the information that the report must contain.  We 
conclude that the legislature did not intend for ORS 676.175(3) to exempt that information from 
disclosure.  On the other hand, if someone acting as an investigator also makes a report in the 
capacity of an expert witness that is separate from the investigator report, the former would be 
exempt as the report of an expert witness.  If a single report is comprised of both kinds of 
information, i.e., combines the investigator’s report required under ORS 676.165 and an expert 
witness’s report under ORS 676.175(3)(d) in one document, the board may withhold only the 
portion of the report resulting from the author’s expert witness role and must disclose the portion 
of the report made pursuant to the requirements of ORS 676.165 (assuming no other exception 
applies). 
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Notwithstanding the exemption in ORS 676.175(3)(d), to comply with federal due 
process requirements, a board must disclose expert witness reports that it intends to enter into the 
record during a contested case proceeding. 

 
DISCUSSION 

 
When a board receives a complaint against a licensee or applicant, it must “assign one or 

more persons to act as investigator of the complaint.”  ORS 676.165(1).  The investigator is 
directed to “collect evidence and interview witnesses and * * * make a report to the board.”  
ORS 676.165(2).  The report must describe the evidence gathered, the results of witness 
interviews and all other information considered in preparing the report, including any 
disciplinary history of the licensee or applicant with the board.  ORS 676.165(3).  ORS 676.165 
(5) exempts from public disclosure “[i]nvestigatory information obtained by an investigator and 
the report issued by the investigator.”  ORS 676.175(1) similarly directs boards to “keep 
confidential and not disclose to the public any information obtained by the board as part of an 
investigation of a licensee or applicant * * *.”  However, ORS 676.175(3) requires boards to 
disclose investigatory information to a licensee or applicant who is facing disciplinary action: 

 
If a health professional regulatory board votes to issue a notice of intent to impose 
a disciplinary sanction, upon written request by the licensee or applicant, the 
board shall disclose to the licensee or applicant all information obtained by the 
board in the investigation of the allegations in the notice except: 
 
* * * * *  
 
(d) Reports of expert witnesses. 

 
You inform us that it is not uncommon for someone to act as the board’s investigator and 

as its expert witness in the same case.  You ask whether a report by a person serving those dual 
roles is a report of an expert witness for purposes of ORS 676.175(3)(d) and, therefore, exempt 
from disclosure. 

 
For the purpose of your question, we assume that the person making the report qualifies 

as an “expert witness” under ORS 676.175(3)(d).  The first question we address is whether the 
legislature intended the exemption for expert witness reports set out in ORS 676.175(3)(d) to 
encompass the reports that investigators must provide to boards pursuant to ORS 676.165(2) and 
(3).  The function of a board investigator, according to ORS 676.165(2), is to “collect evidence 
and interview witnesses and [] make a report to the board.”  The report must “describe the 
evidence gathered, the results of witness interviews and any other information considered in 
preparing the report of the investigator * * * [including] any disciplinary history of the licensee 
or applicant with the board.”  ORS 676.165(3).  The type of information prescribed by ORS 
676.165 makes clear that the purpose of those reports is to recount historical information, not 
express expert opinions.  We conclude that the legislature did not intend the exemption for the 
reports of expert witnesses to encompass investigators’ reports. 

 
Moreover, reading the statute as a whole, it does not appear that the legislature intended 

to exempt the ORS 676.165 information in investigators’ reports from disclosure to a licensee or 
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applicant who is facing disciplinary sanction.  ORS 676.165(5) expressly prohibits a board from 
disclosing investigative information and “the report issued by the investigator” to the public.  On 
the other hand, ORS 676.175(3) provides that a board “shall disclose all information obtained by 
the board in the investigation of the allegations in the notice” to a licensee or applicant when it 
has voted to issue a notice of intent to impose a disciplinary sanction and the licensee or 
applicant has requested the information.  (Emphasis added.)  The term “shall” expresses that 
which is mandatory, Preble v. Dep’t of Revenue, 331 Or 320, 324, 14 P3d 613 (2000), and the 
meaning of “all” is self-evident.  ORS 676.175(3)(a) through (d) specify certain exemptions from 
mandatory disclosure, and investigator’s reports are not among them.  In construing statutes, we 
may not insert what has been omitted.  ORS 174.010.  Therefore, the legislature appears to have 
intended for boards to disclose the ORS 676.165 information in investigative reports to licensees 
or applicants facing disciplinary sanction.  We conclude that the exemption in ORS 
676.175(3)(d) does not encompass information in reports that investigators must provide to 
boards pursuant to ORS 676.165(2) and (3). 

 
On the other hand, reports made by investigators for purposes other than to recount the 

evidence gathered pursuant to ORS 676.165(3) could qualify as expert witness’s reports if they 
are made in the person’s capacity as an expert witness.  For example, a Board of Nursing 
investigator who is a registered nurse might investigate complaints against a registered nurse 
licensee that include “[g]ross incompetence or gross negligence of the licensee in the practice of 
nursing at the level for which the licensee is licensed.”  ORS 678.111(1)(b).  The investigator 
then files two separate reports:  the first describes the evidence gathered pursuant to ORS 
676.165(3); and the second focuses solely on, and expresses an opinion about, whether the 
licensee exercised the requisite standard of care.  The latter would be exempt because it was 
made in the investigator’s capacity as an expert witness.  The fact that the person who made the 
report is a board investigator would not change that conclusion. 

 
Alternatively, the investigator could file one report serving both purposes:  (1) to fulfill 

the investigator’s obligations under ORS 676.165(2) and (3) by describing the evidence 
gathered; and (2) to express an opinion about whether the licensee exercised the requisite 
standard of care.  In that event, only the statements or accounts made in the author’s capacity as 
an expert witness would qualify for exemption because only those statements would be the 
“reports of expert witnesses.”  Boards would have to disclose information in the report that was 
provided in the person’s capacity as an investigator (assuming no other exception applied). 
 

DUE PROCESS 
 

Finally, notwithstanding the disclosure exemptions provided by ORS 676.175(3)(d), 
constitutional due process requires that, in a contested case, a licensee or applicant is entitled to 
be generally informed of the case against them.  See US Const Am XIV, § 1; Spray v. Board of 
Medical Examiners, 50 Or App 311, 624 P2d 125, modified by 51 Or App 773, 627 P2d 25 
(1981); Gregg v. Racing Commission, 38 Or App 19, 26, 588 P2d 1290, rev den 286 Or 637 
(1979).  In practice, the due process requirement has been interpreted to mean that all reports, 
documents, and information in a board's possession that it intends to rely on during a contested 
case proceeding must be disclosed to the licensee or applicant during the contested case process.  
See 49 Op Atty Gen 32, 61 (1998) (so stating); Spray, 50 Or App at 330 n14 (stating that “if any 
of the Board’s investigatory files were introduced as evidence, petitioner was entitled to discover 
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that evidence.”).  Therefore, notwithstanding the exemption in ORS 676.175(3)(d), a board must 
disclose reports that it intends to rely on during a contested case proceeding in order to comply 
with federal due process requirements. 
 

CONCLUSION 
 
 We summarize our conclusions as follows.  “Reports of expert witnesses” for purposes of 
ORS 676.175(3)(d) do not include investigator’s reports required by ORS 676.165(2) and (3), 
but can encompass reports made for the purpose of providing expert opinions on a particular 
matter in the case by investigators who qualify as expert witnesses.  If an investigator’s report 
contains the information required by ORS 676.165(3) and also contains statements that meet the 
criteria for an expert witness’s report, only the latter are exempt from disclosure under ORS 
676.175(3)(d).  Notwithstanding the exemption in ORS 676.175(3)(d), a board must disclose  
reports that it intends to rely on during a contested case proceeding in order to comply with 
federal due process requirements. 
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